utorok 24. septembra 2019

Znovupoužiteľné odličovacie tampóny #naozajtofunguje?

Ahojte!
Dnešný článok plánujem už dlhšiu dobu. Ale testovanie niektorých produktov proste trvá o čosi dlhšie. Jedná sa o odličovacie tampóny, ktoré po použití hodíte do práčky a môžete ich použiť znovu a znovu. A keďže som tieto tampóny nekúpila všetky naraz ale začala som pred rokom a posledné som kúpila tento týždeň, tak to s článkom trvalo dlho.



Zrejme nemusím pripomínať, že ochrana životného prostredia je veľmi dôležitá a každý musíme začať od seba. V dnešnej dobe sa už veľa ľudí snaží žiť bez obalov, kupovať menej plastov, recyklovať, ale stačí to? Produkujeme tak veľa smetí, a práve to ma priviedlo na myšlienku pozrieť sa na to, čo používam každý deň a dalo by sa to zmeniť...
Na internete už nájdete veľa produktov, čo sa dajú znovu využívať od zubnej niti, plienok, dámskych hygienických vložiek, až po odličovacie tampóny. 

Ja som sa rozhodla vyskúšať rovno 4 rôzne prevedenia takýchto odličovacích tampónov.



Prvé tampóny sú od značky Glov, ktorú už poznám z drogérie. A to vďaka ich odličovacej rukavici a odličovacej handričke, ktorá mala presne takú istú ružovú farbu ako tieto tampóny. Navyše bola aj z rovnakého materiálu - mikrofázová. Ja mám doma dve tieto handričky (len od inej značky) a fungujú skvelo, len ich nepoužívam na odličovanie ale ako uterák po umytí tváre. Boli mi taktiež príliž veľké na cestovanie, čo je s týmito tampónmi iné.

Týchto tampónov bolo v balení 5. Ja som si objednala rovno dve balenia, pretože 5 kusov sa mi zdalo málo. Jedno balenie stálo 14,90 €, čo naozaj nie je lacné, ale keď dokážu nahradiť obyčajné vatové tampóny, tak sa to oplatí.


Glov tampóny sú mikrofázové a známe sú najmä tým, že vyhlasujú, že sa nimi dá odličíť len za pomoci vody. Môžem to potvrdiť, len to ide o čosi ťažšie. Ja oveľa radšej používam micelárku, s ktorou mám celý make-up odlíčený za pár sekúnd.


Tieto tampóny sú tak jemné na pleti, že je mi odličovanie s nimi príjemnejšie ako odličovanie s klasickými vatovými tampónmi, na aké som bola doteraz zvyknutá. Mimochodom, ku každým tampónom pridám aj fotku, na ktorej je porovnanie s klasickým vatovým tampónom, aby ste videli, aký je rozdiel vo veľkosti.

Ja osobne tieto tampóny môžem odporúčať, robí ich už veľa značiek, a tak určite zoženiete aj lacnejšie. Za vyskúšanie to určite stojí.



Druhé tampóny sú veľmi podobné tým prvým, ale majú okraj z iného materiálu a sú fialovej farby. V balení ich bolo 7 a bolo k nim aj vrecúško na odkladanie a konjaková špongia na čistenie pleti. Tieto tampóny boli dermatologicky testované a zaručujú, že sú hypoalergénne, a tak vhodné aj pre tie z vás, ktoré majú citlivú pleť, či nejakú alergiu. Používať sa dajú taktiež len za pomoci vody, alebo s vašim bežným odličovacím prostriedkom.



Sú od značky Bellanier a boli balené v peknej papierovej krabičke, ktorú môj drahý vyhodil ešte predtým, než som si ju stihla odfotiť. Jedno balenie týchto tampónov stálo 12,80 €, čo je o čosi menej ako tie prvé, no v balení boli o 2 kusy viac. Tieto tampóny môžem vrelo odporúčať.



Tretie sú od značky Reevoli. Prišli mi v papierovej krabičke, čo bolo veľké plus. Tampónov bolo v krabičke 10 a navyše bola v balení sieťka na pranie tampónov a čelenka ako pomôcka pri odličovaní. Toto balenie som kupovala na amazone so 70-percentnou zľavou za 4,80 €.

Tieto tampóny sú taktiež väčšie ako klasické, ale dokonca aj väčšie ako tie ružové. Sú vyrobené z bambusu (70 %) a bavlny (30 %).  Na dotyk ale aj na pleti sú veľmi príjemné, neškriabu, no nie sú také hebučké ako tie mikrofázové.



Dajú sa používať len s vodou, no to sa už musíte riadne posnažiť, aby ste všetko odlíčili, treba silno drhnúť a trvá to dlho, takže to by som s týmito tampónmi neodporúčala. Čo sa týka odličovania s micelárkou alebo odličovacím mliekom, to funguje parádne. Chce to o čosi viac námahy ako pri predchádzajúcich tampónoch, ale výsledok stojí za to. Pleť vyčistia rovnako dobre ako niekoľko obyčajných tampónov alebo jeden mikrofázový.

Aj tieto bambusovo-bavlnené tampóny môžem vrelo odporúčať, a veľké plus majú u mňa za tú sieťku na pranie. Ja sa už chystám objednať ďalšie balenie, pretože si nimi začal čistiť pleť aj môj manžel.



Štvrté odličovacie tampóny sú od značky waschies, ktoré sú taktiež zabalené v papierovej škatuľke. V balení nájdete 3 tampóny a stoja 9,99 €. Sú známe aj z televízie (nemeckého programu die Höhle der Löwen na kanáli Vox). Sú vytvorené zo špeciálnych mikrofázových vlákien (88 % polyester a 12% viskóza), sú veľmi jemné a hebké. Taktiež sú známe tým, že na odlíčenie pomocou týchto tampónov stačí aj voda, čo môžem potvrdiť, no ja mám vždy lepší pocit, keď sa odličujem radšej micelárkou a potom očistím tvár ešte vodou.


Problém pri týchto tampónoch je však ten, že sú príliš hrubé, a tak sa nimi ťažko odličujú oči. Taktiež majú veľmi pevnú tú časť, kde sú tampóny zošívané, preto sa do oblasti očí ťažko dostáva. Na zbytok tváre sú skvelé, no s tými očami ma to mrzí, pretože na tie musím použiť nejaké z predošlých tampónov.


Ak by som si mala vybrať z týchto tampónov len jedny váhala by som medzi tampónmi od Glov a od Bellanier, no nakoniec by ma zlomila cena a vyhrali by to tie od Bellanier.

Nech sa už rozhodnete pre akékoľvek podobné či rovnaké znovupoužívateľné tampóny, vedzte, že ste neurobili len dobre pre seba, ale aj pre životné prostredie a malým kúskom prispeli ku zmenšeniu produkcie smetí.

Ak máte nejaký tip na podobné produkty, ktoré by som mohla vyskúšať, dajte vedieť. Rada to pre vás vyskúšam! Prajem vám pekný deň!

6 komentárov: