pondelok 2. decembra 2019

Dobrotkovo - čarovná knižka plná dobrôt


                                                                             Ahojte!
Dnes mám pre vás tip na krásnu knižku s receptami na úžasné koláče, torty, či malé sladké dobrôtky. Keďže nastal ten čarovný vianočný čas, v každej kuchyni to začína rozvoniavať, rozhodla som sa vám ukázať knižku, v ktorej nájdete veľa skvelých receptov.


Ja (vľavo) a Ivka (vpravo) 

Táto knižka sa volá Dobrotkovo a jej autorkou je Ivka Kolčáková, ktorú poznám už niekoľko rokov. Ivka je veľmi milý, usmievavý človek s veľkým čistým srdcom. Je to cukrárka, ktorá do každej svojej tortičky dáva kúsok seba a poriadnu porciu lásky, preto je aj motom jej knihy - A nezabudni pridať lásku. 

V Ivkinom Dobrotkove som bola neraz po koláče, či tortu, Ivka nám dokonca piekla aj na svadbu. Ale raz som mala aj tú česť si s Ivkou niečo upiecť. Bola to neskutočná psychohygiena, pretože s Ivkou si vždy máme, čo povedať. 



V knihe Dobrotkovo nájdete okrem receptov (dokonca aj bezlepkových) aj krásne fotky, príbeh o tom, ako sa Dobrotkovo zrodilo, ale hlavne aj pár krásnych myšlienok z hlavy autorky, či jej obľúbené citáty. 



Ja som si vybrala jeden recept z knižky, ktorý vám dnes ukážem. Nečakajte však nič také krásne ako je na fotke v Ivkinej knihe, no snažila som sa. 


Limetkovo-citrónový nepečený cheesecake

Cesto: 200 g maslových sušienok, 1 vajce, 125 g masla

Krém: 250 g smotanový syr Philadelphia, 500 g mascarpone, šťava z 2-3 limetiek, kôra z jednej limetky, 180 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 12 g želatíny v plátkoch

Citrónová ganache: 125 ml šľahačkovej smotany, 200 g bielej čokolády, šťava z 1-2 citrónov (podľa toho, aké kyslé a svieže máte radi)

Príprava cesta: Pripravíme si okrúhlu formu s klipom, s priemerom 20-23 cm. Jej spodnú časť vystelieme papierom na pečenie. 
Maslové sušienky pomelieme, pridáme vajíčko a maslo izbovej teploty. Vymiesime si cesto, ktorým vyplníme spodok a okraje asi do polovice formy (lepšie sa bude pracovať s vlhkými rukami). Takto pripravené cesto dáme predpiecť do rúry s teplotou 180 stupňov asi na 10-15 minút, aby sa krásne spojilo a schrumkavelo. Po upečení necháme celkom vychladnúť. 

Príprava krému: Pripravíme si krém, ktorý už nepečieme. Najskôr si necháme v asi 100-150 ml vody napučať želatínu, asi tak na 10-15 minút. Zatiaľ čo želatína pučí, môžeme si pripraviť krém. Do mixéra dáme syr Philadelphia, mascarpone, šťavu a kôru z limetiek, práškový a vanilkový cukor a vymiešame na hladký krém. Keď je želatína napučaná, zahrievame ju, kým sa úplne neroztopí. 
Do rozpustenej a zahriatej želatíny najskôr pridáme 3 veľké lyžice krému a premiešame. Túto zmes vlejeme do zvyšku krému a opäť poriadne premiešame (keby sme zahriatu želatínu vliali rovno do krému, mohli by sa vytvoriť hrudky). Hotový krém nalejeme do tortovej formy na sušienkový už vychladnutý korpus a necháme ho v chladničke asi 2-3 hodiny, aby krém poriadne stuhol a až potom naň nalejeme citrónovú ganache. 

Príprava ganache: Šľahačkovú smotanu zahrejeme do bodu varu, odstavíme a pridáme nalámanú bielu čokoládu. Miešame, kým sa čokoláda celkom nerozpustí a nevznikne hladká ganache. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu a poriadne premiešame. Hotovú ganache vylejeme na vychladnutý a stuhnutý korpus a necháme opäť vytuhnúť v chladničke cca 1 hodinu. Po stuhnutí cheesecake vyberieme z formy, preložíme na podnos a ozdobíme citrónmi, limetkami a iným ovocím.


Myslím si, že keď som tento cheesecake zvládla ja, tak to zvládnete aj vy. Naozaj nebol náročný, len to zdobenie mi nejde tak od ruky ako Ivke, ona má neskutočný zmysel pre detail. 


Bola som však neskutočné hrdá, že my to vyšlo, a keď si odmyslíme to, že nie až taký krásny, chutil vynikajúco. Určite ho vyskúšajte! Isto sa vám podarí lepšie ako mne :) 

Rada by som vám ukázala aj iné koláčiky a tortičky z Ivkinej dielničky...

koláčiky z mojej svadby,

svadobná torta,

tortička pre môjho dedka k 90. narodeninám a čokoládovo-jahodové cupcakes,

tortička pre moju svokru ku 60. narodeninám,

a tieto cupcakes sme si s Ivkou napiekli spolu.


Mnoho z týchto dobrôt nájdete v tejto krásnej knižke, ktorú si môžete objednať na stránke matteocucina.sk alebo kliknite na tento link - https://www.matteocucina.sk/dobrotkovo-kniha/dobrotkovo-kniha-sladkych-receptov/

Dajte mi vedieť, ak nejaký recept z tejto knižky napečiete alebo ak vyskúšate ten limetkovo-citrónový cheesecake. 
Prajem krásny večer! 

6 komentárov: